Sankt Annæ Plads 6

Sankt Annæ Plads 6 / opført 1763 / 1786

Forretning & Fornøjelse
På hjørnet af Lille Strandstræde og Sankt Annæ Plads lader garver Niels Könsberg indledningsvis det lille hvide hus opføre i to etager typisk for barokken, der nu synger på sidste vers. 20 år senere tilføjes en ekstra etage, og huset får et klassicistisk udtryk; nu med ny facade mod Lille Strandstræde pyntet med frontispice og guirlanderelief.

På trods af udvidelsen i højden er bygningen dog stadig barokt lav i forhold til naboejendommene, der hurtigt skyder op i forbindelse med etableringen af Frederiksstaden mod nord. Huset vidner derfor om rejsen fra middelalderens København mod klassicismen – lige i skellet mellem det gamle kulørte Nyhavnskvarter og den nye og elegante Frederiksstad, hvori også indgår anlæggelsen af Sankt Annæ Plads.

Som altid et kvarter med kant og plads til både forretning og fornøjelse; i nr 6 var der da også omkring år 1900 restaurant i stueetagen dekoreret med glasloft og guldlister – kaldet Café Van Zandt og opkaldt efter tidens amerikanske operadiva Marie Van Zandt, der havde taget Københavnerne med storm.

I 2017 er Skt Annæ Plads nyindrettet og klimasikret af Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Landskabsarkitekter Schønherr i sammenhæng med byens nye byrum ved Ophelia Plads og Skuespilhuset.