Reformert Kirkes Præstegård

Åbenrå 34 / opført 1730

Byens ældste af slagsen & Still Standing
I 1687 opførtes Reformert Kirke med tilhørende residens til både franske og tyske præster. Kun kirken overlevede Københavns første store brand i 1728, og den nuværende residens rejstes på asken af den gamle i 1730. Et hus med en grundplan formet som et ’T’ for to boliger med spejlvendt ens planløsning – på både tysk og fransk.

Bygmester Philip de Lange, som straks efter endt dåd må have ilet gennem byen til opgaven med opførelsen af en anden af vores ejendomme – Zieglers Gaard i Nybrogade – stod bag. Måske i samarbejde med fagfællen og landsmanden Felix du Sart, som nok var den af de to, der særligt fremelskede brugen af de fremtrædende barokke volutter, som de ses på facaden både her og i Nybrogade.

Helt frem til 1948 udlejedes fortsat til præstebolig; fra 1965 dannede de Langes djærve, robuste og enkle stenmassiv ramme om Musikhistorisk Museum.

Åbenrå i København? Nej, navnet fortæller om åbne vråer; handelsboder med alskens varer var opstillet her, da området i sin tid udgjorde byens udkant tæt på grønt og åbent landskab.