Levins Gaard

Havnegade 29 / opført 1866 / forlænget
med tre fag 1875

Italiensk idyl revisited
Bankier Martin Levin af russisk jødisk afstamning fik som den første opført en villa med udsigt til Øresunds blå bølger, da Flådens Orlogsværft flyttedes til Holmen og gav plads for nye, fornemme kvarterer centralt i byen. Oprindelig et fritliggende palæ, der med facader af Palladiansk karaktér nærmest ’folder’ sig om hjørnet; dengang omgivet af have og åbne vidder til lyden af sømænd og skibe i travlhed.

Arkitekten var J. D. Herholdt. Kongelig bygningsinspektør og en produktiv mand. Levins’ indskriver sig derfor i en større familie af kendte bygværker som Universitetsbiblioteket i Fiolstræde, Polyteknisk Læreanstalt i Sølvgade og Danmarks første varehus Grøn’s, som kan opleves i Holmens Kanal vis a vis Danske Bank.

Som det allerførste i byen havde huset fra starten indlagt ’water closet’ og blev rigt udsmykket i Pompejansk stil. Mondæn og imponerende interiørkunst i okker og guld med antikke motiver som Jupiter og Neptun, guirlander, thyrsosstave og ’løbende hunde’ gemmer sig sandsynligvis stadig bag nu malede vægge.

År 1900 tilhørte huset smørgrossisten Lars Emil Bruhn, datidens største numismatiker; i 1920’erne flyttede De Danske Spritfabrikker ind og siden Arbejdernes Andelsboligforening i midten af 1960’erne.