August Bourn. Passage 1 - Brönnums Hus

Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/karberghus.dk/public_html/includes/menu.inc).

August Bourn. Passage 1 - Brönnums Hus

Kontakt Office Club for at høre om ledige lejemål: www.officeclub.dk - Tel: +45 33 255 900

Brønnums Hus er opført i 1866 efter udstykningen af Gammelholm i forbindelse med fraflytning af marinen til det nye orlogsværft "Holmen" på Christianshavn.

Københavns Magistrat havde et ønske om at der på Gammelholm blev bygget villaer og beboelsesejendomme, således at man kunne tilbyde byens gode skatteborgere et standsmæssigt bosted indenfor kommunens grænser. Med den attraktive beliggenhed mod Kongens Nytorv blev Brønnums Hus således den først opførte beboelsesejendom på udstykningen af Gammelholm.

Vekselmægleren  Martin R. Henriques (1825-1912) samt tobaksfabrikanten Bernhard Hirschsprung (1834-1909) købte sammen ejendommen ved opførelsen i 1866 og bosatte sig på hhv 1 sal og 2 sal. Mange prominente kulturpersonligheder gæstede ofte vekselmægler Henriques på 1 salen og her kan nævnes H.C. Andersen, Edvard Grieg, Niels W. Gade og August Bournonville.

I stueetagen lå i over 125 år den engang så berømte Café Brønnum, der i sagens natur var meget velbesøgt af skuespillere og kunstnere.

Den meget kunstfærdige facade og med de mange stukdekorationer er særegen for ejendomme i København. En lille historie knytter sig til en af de små buttede engle på frisen under tagrenden. Som den eneste af de mange små engle falder denne og dette til minde om en 19-årig murerlærling, der faldt ned fra stilladset i 1866 og mistede livet.

Arkitekt: Ferdinand Wilhelm Jensen (1837-1890)

Ejendommen blev fredet i 1995.

Hent bogen: Bevar Værdierne - Brønnums Hus